images

Dieta pentru scleroza laterală, poate fi unul dintre cele mai mari provocări pentru persoanele bolnave de SLA. O stare de sănătate  extremă, presupune luarea de măsuri extreme, dieta fiind foarte diferită de ceea ce oamenii sunt obisnuiți să consume. Mai jos avem o listă realizată de câțiva nutriționiști, care au pus cap la cap dieta ideală pentru tulburările neurologice,  vizând neuroprotecția și repararea nervoasă.

  1. Eliminarea tutror produselor procesate, fabricate, toate produsele cu aditivi precum coloranți artificiali, arome artificiale, îndulcitori artificiali și conservanți

Unul dintre cele mai periculoase ingrediente este monoglutamatul de sodiu (MGS). Aportul alimentar de MGS este asociat cu un risc crescut de SLA, deoarece bolnavii au deja glutamat în corp în exces.

Există o diferență între acidul L-glutamic găsit în numeroasele alimente neprocesate față de acidul L-glutamic procesat. Acidul L-glutamic este un amino acid care are o funcție necesară în organismul uman, și care de obicei nu produce nici o reacție adversă la oameni.

Acidul L-glutamic procesat, pe de altă parte, este dezlegat de proteină prin procesul de fabricare. Acesta este o neurotoxină, care poate fi foarte periculoasă pentru cei cu tulburări neurologice, sau indivizii sensibili în general.

Exsită peste 40 de ingrediente în care MGS este găsit:

Ingrediente care pot conține MGS (aparut în timpul procesării produsului)

Caragenanul

Proteine de soia izolate

Zer de proteine concentrate

Zer de proteine ( cu excepția proteinelor nedenaturate)

Sosul de soia

Aroma de malț

Produsele ultrapasteurizate

Bulionul

Maltodextrina

Enzime modificate

 

Produse care întotdeauna conțin MGS

Drojde autolizată

Protein hidrolizate

Glutamate

Acid glutamic

Caseinat de calciu

Caseinat de sodium

Gelatină

Sunt atât de multe alimente în care este adăugat MGS, încât poate deveni copleșitor. Regula de bază a acestei diete este evitarea pe cât de mult posibil a oricărui produs procesat. Rămâneți la legume, fructe, carne și ouă organice. De evitat dressingurile pentru salate din comerț, sosul de soia și mâncarea semipreparată.

Aspartatul reprezintă o altă neurotoxină care ar trebui evitată în tulburările neurologice. Se găsește în îndulcitorii artificiali și în multe pudre de proteine. Acesta devine o neurotoxină în formă amestecată. Este bine de știut, însă, că în forma nemodificată, aspartatul este un amino acid necesar bunei functionări a creierului.

Unele studii arată că vitamina B12 (metilcobalamina) are rolul de a proteja celulele nervoase de toxicitatea aspartatului sau a glutamatului. Oamenii de știință care au realizat studiul, susțin că un consum zilnic de B12 este necesar pentru protejarea împotriva neurotoxicitații. Doza potrivită pentru bolnavii de SLA este de 20-60 mg pe zi luate sublingual.

  1. Elimină glutenul din alimentație

Glutenul este o proteină ce se întâlnește în grâu, orz și secară. Un studiu condus în spitalul Hallamshire din Sheffield, Anglia, a descoperit că 57% dintre pacienții cu probleme neurologice nediagnosticate prezentau anticorpi la gliadină (proteină vegetală ce se găsește în grâu), iar 16 % dintre aceștia aveau Celiachie

Un regim alimentar fără gluten include orezul, hrișca, soia, cartofii, arorutul și porumbul.

  1. Elimină mâncărurile semipreparate din meniul zilnic

Produsele ultra pasteurizate, procesate la căldură ridicată, conțin monglutamat de sodiu. Branza făcută cu lapte pasteurizat în loc de lapte proaspăt reprezintă unul dintre alimentele problemă.

  1. Mănâncă alimente alcaline cât de des posibil

Produsele alcaline produc în corp reziduri alcaline; iar mâncarea acidă reziduri acide. Majoritatea fructelor și legumelor sunt alcaline în natură, iar majoritatea cărnii și cerealelor sunt acide. Importanța echilibrului acido-bazic din organism nu poate fi ignorată, fiind vitală pentru buna funcționare a corpului uman.

Ținerea unei diete strict alcaline poate fi o provcare pentru majoritatea oamenilor. O soluție ar fi consumul de produse naturale și neprocesate, cu multe legume proaspete, fructe și uleiuri bune. O soluție ar fi consumarea de suplimente alcaline sau consumul de apă alcalină.

  1. Consumă multe uleiuri bune

Uleiurile bune sunt uleiurile bogate în omega 3 și 9- acizi grași esențiali. Alegerile cele mai bune sunt uleiurile presate la rece. Se găsesc cu ușurință în magazinele naturiste.

  1. Consumă multe alune sau semințe ( cu excepția arahidelor)

Arahidele conțin aflatoxine, care nu sunt recomandate.

  1. Consumă fructe de mare cu grijă

Pestele este o minunată surse de DHA, care protejează și hrănește creierul. Cu toate acestea, fructele de mare conțin o cantite ridicată de mercur. Cel mai sigur peste pare să fie somonul de pacific și tilapia.

  1. Elimină zahărul din dietă

Exista un înlocuitor pentru zahăr numit xylitol. Acesta are aceeași compoziție chimică ca și zahărul, însă nu și aceleași efecte toxice. Se poate folosi și  stevia.  Ambele sunt folosite pentru preparea mâncărurilor sănătoase și le puteți găsi foarte ușor.

Dieta de mai sus este cunoscută ca și Paleoliticul sau Era de piatră, deoarece se bazează pe proteine și grăsimi, și evită carbohidrații și produsele semipreparate. Dieta este recomandată ca fiind una dintre dietele care previn inflamarea nervilor și ajută la regenerearea acestora.